Lahjoitettavan summan tulee olla yli 1 euron

FDO ry:n historia

FDO ry:n historia

International Dance Organization (IDO) perustettiin 18.9.1981 Florencessa, Italiassa. Perustajana toimi Moreno Polidori. Tuossa vaiheessa mukana olivat Italia, Ranska. Sveitsi ja Gibraltar. IDO:n ensimmäiset kilpailut, joissa lajeina olivat new dance, breakdance, discodance, electric boogie ja showdance, pidettiin Italiassa, Montecatini Termessä. Suomi liittyi IDO:n jäseneksi vuonna 1983 Jari Samulinin kautta. IDO:n säännöt olivat tuolloin kaksisivuiset. Vertailun vuoksi: vuonna 2010 niissä on 114 sivua.

Tarkempi IDO:n historiikki on julkaistu IDO:n internet-sivuilla.

1980-luvun puolivälissä Suomi lähetti jo edustajiaan IDO:n MM-kilpailuihin, vaikka varsinaisesti Suomen mestaruudesta ei vielä oltu mitelty. Pienempiä kilpailuja, joiden finaalit televisioitiin, järjestettiin ympäri Suomea paikallisissa diskoissa. Lajeina olivat muun muassa freestyle disco, showdance, electric boogie ja breakdance. Vuonna 1989 SM-kisoissa palkintona oli mm. Milkkistä (Valion maitojuomaa) ja Jenkki- purkkaa. Voittaja sai Milk-kellon, Philipsin stereot, laatikollisen purkkaa ja matkan MM-kisoihin.

Suomen ensimmäisen IDO-mitalin, maailmanmestaruuspronssin, toi kotiin Maire Alho parinsa Kirsi Kuosmasen kanssa vuonna 1985. Ensimmäiset suomalaiset maailmanmestarit olivat Jukka Suutari ja Sari Louko, jotka voittivat showtanssisarjan viimeisissä Montecatini Termessä järjestetyissä kilpailuissa vuonna 1989. Vuodesta 1985 alkoi Suomen voimakas aktivoituminen ja kilpailuedustus kansainvälisellä tasolla, ja ajatus kansallisen yhdistyksen perustamisesta vahvistui. Samulin alkoi siirtää tulevan suomalaisen yhdistyksen perustamisvastuuta Marco Bjurströmille ja Osku Heiskaselle.

Aiempien vuosien kansainvälinen menestys ja viimeistään vuoden 1989 maailmanmestaruus kasvattivat tanssin suosiota. Jari Samulinin toiveesta perustettiin Suomen disco- ja showtanssiyhdistys 16.9.1989 takaamaan IDO:n alaisen tanssitoiminnan lujittumisen ja laajentumisen Suomessa.

Yhdistystä perustamassa olivat Jukka Suutari, Sari Louko, Päivi Henttu, Maire Alho, Liseli Miestamo, Teresa De Rita, Mari Forsblom, Aira Samulin, Laura Halme, Sanna Rusila, Jarkko Valtee, Riikka Ollikainen, Osku Heiskanen, Sari Kaitera, Tiina Kaivola, Mindy Lindblom ja Marco Bjurström. Ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja oli Marco Bjurström, ja ensimmäisen hallituksen muodostivat Maire Alho, Osku Heiskanen, Päivi Henttu, Mindy Lindblom, Aira Samulin ja Jukka Suutari.

Ensimmäinen kevätkirje lähetettiin alkuvuodesta 1990, jolloin yhdistyksen varsinainen toiminta alkoi. Kirjeessä todettiin:

”Yhdistys on välttämätön pystyäksemme järjestämään SM-kilpailuja, mutta myös helpottaaksemme yhteydenpitoa meidän kaikkien tanssihullujen kesken. Haluammekin kartoittaa disco- ja showtanssin harrastajien lukumäärää, ja levinneisyyttä ympäri Suomea, ja siksi lähetämme tämän kirjeen entisten tuttujen lisäksi kaikille nuorisosihteereille ja tanssikouluille Suomessa. Toivomme, että kopioitte kirjettä asiasta kiinnostuneille, jotta sana varmasti leviää.”

Virallisesti ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1990 Helsingin Lepakossa. Lajeja oli kaksi, discotanssi ja showtanssi. Kilpailuun osallistuttiin ilmoittautumalla postikortilla tai kirjeitse. Vuoden 1990 SM-kisoissa Mindy Lindblom ja Osku Heiskanen voittivat SM-kultaa sarjassa Dance Show. Discotanssin ensimmäisen suomenmestaruuden vei Jonna Kantola.

Marco Bjurström toimi hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1997 saakka, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Osku Heiskanen. 1990-luvun puolenvälin jälkeen Suomen disco-ja showtanssiyhdistyksellä oli oma jäsenlehti: Plyymi ja paljetti -lehteä toimitti Osku Heiskanen. Lehti vaihtui Let’s Dance -nimiseksi 2003 ja sen tekeminen jatkui vuoteen 2005 saakka.

Vuonna 2005 perustettiin neljä lajikomiteaa IDO:n lajiosastojaon mukaisesti vastaamaan lajien kehittämisestä ja edunvalvonnasta; Performing Arts, Disco, Street ja Couple Dance. Nykyisin toimivia jaostoja on seitsemän: Performing Arts -jaosto, Street Dance -jaosto, Disco Dance -jaosto, Couple Dance -jaosto, kehitysjaosto, kilpailujaosto ja tiedotusjaosto.

26.4.2006 voimakkaasti kasvaneen ja lajipaletiltaan laajentuneen yhdistyksen viralliseksi nimeksi muutettiin Finnish Dance Organization FDO ry.

Marco Bjurström uudelleenvalittiin puheenjohtajaksi vuonna 2006, ja häntä seurasi puheenjohtajana Pia Erkko, joka valittiin tehtäväänsä vuonna 2009.

Lajeista ja kilpailuista

Alussa yhdistyksen järjestämissä SM-kilpailuissa oli vain kaksi lajia: discotanssi ja showtanssi. Tallella olevien dokumenttien mukaan streetlajit (hip hop ja breakdance) tulivat mukaan kisoihin vuonna vuonna 1996. 2000-luvun aikana lajivalikoima laajeni käsittämään myös jazztanssin ja nykytanssin, latino shown, sekä lockingin, poppingin ja housen. FDO seurasi IDO:n esimerkkiä kilpailukategorioiden lisäämisessä: useassa lajissa tuotiin perinteikkäiden soolo- ja duosarjojen rinnalle pienryhmä- ja muodostelmasarjat. Streettanssien kilpailuissa otettiin vuonna 2008 käyttöön battlemuotoiset kilpailut perinteisen IDO:n mallin mukaisen kilpailumuodon rinnalle.

Vuonna 2009 Performing Arts -lajiryhmän alaiset showtanssi, jazztanssi ja nykytanssi yhdistettiin soolo-, duo-, ja muodostelmasarjoissa yhdeksi kilpailulajiksi.

Viimeinen vuosi, jolloin kaikkien lajien SM-kilpailut järjestettiin samassa paikassa ja saman viikonlopun aikana, oli vuonna 2007. Osallistujamäärien huikean kasvun vuoksi kilpailut oli hajautettava niin, että eri lajien SM-kilpailut käytäisiin erikseen. Vuonna 2008 kisat jaettiin ensimmäistä kahtia: Show- ja discotanssin SM-kilpailut kestivät kolme päivää ja streettanssin SM-kilpailut kaksi päivää. Vuonna 2009 SM-kisapäiviä oli jo yhteensä kuusi.

Suomessa on järjestetty myös kansainvälisiä IDO:n kisoja: Showparitanssin ja disco freestylen MM-kilpailut järjestettiin Helsingissä vuonna 2000, ja vuonna 2006 Espoossa käytiin streettanssin EM-kilpailut. FDO:n alaiset suomalaiset tanssijat edustavat vuosittain useissa IDO:n kansainvälisissä show-, jazz-, nyky-, couple dance-, disco- ja streettanssilajien kansainvälisissä kilpailuissa eri puolilla maailmaa.

Alunperin SM-kilpailuissa oli vain yksi ikäryhmä, yleinen sarja, johon saivat ottaa osaa kaiken ikäiset tanssijat. Vuonna 1996 kilpailuihin tuli oma ikäryhmä alle 15-vuotiaille. Vuonna 2006 ikäryhmien määrä laajentui kolmeen: lasten ikäryhmään alle 12-vuotiaille, junioreiden ikäryhmään 12‒16 -vuotiaille, ja aikuisten ikäryhmään yli 16-vuotiaille. Aikuiset2-ikäryhmä, nykyisin yli 31-vuotiaiden oma ikäryhmä, otettiin käyttöön vuonna 2008.

Jäsenmäärältään FDO on kasvanut alkuvuosien muutamista kymmenistä jäsenistä lähes 2600 jäsenen koko Suomen kattavaksi yhdistykseksi (2010).

Historiikin lähteinä on käytetty Virpi Kurjen allaoleviin lähteisiin pohjautuvaa selvitystyötä sekä FDO:n arkistotietoja.

Liitteet

Yhdistyksen ensimmäinen jäsenkirje

FDO 30 vuotta – Faktoja ja muistoja alkuajoilta

Lähteet

FDO:n hallituksen entisen puheenjohtajan Marco Bjurströmin haastattelu
FDO:n hallituksen entiseltä puheenjohtajalta Osku Heiskaselta tehty kysely
FDO:n järjestösihteeri Raija Vuorisen tiedostot
IDO:n nettisivut
Hot Club Dance Companyn nettisivut